Δασικές πυρκαγιές: Συμβουλές πρόληψης και προστασίας

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Όπως είναι γνωστό, το καλοκαίρι οι πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς στη χώρα μας είναι μεγάλες. Το πλούσιο φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο.

 Όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη προστασία της φύσης και των περιουσιακών μας στοιχείων παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και καταστολής.

 Προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες πυρασφάλειας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:

  1. Δεν καίμε σκουπίδια και ξερά χόρτα.
  2. Δεν ανάβουμε ψησταριές BBQ σε υπαίθριους χώρους.
  3. Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, (οξυγονοκολλήσεις- χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες, κλπ)
  4. Σε περίπτωση που το σπίτι μας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος καθαρίζουμε τακτικά τη στέγη, τις βεράντες και την αυλή από σκουπίδια, ξερά φύλλα, κλαδιά και πευκοβελόνες.
  5. Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα υλικά μέσα ή κοντά στο σπίτι.
  6. Δημιουργούμε ένα αυτόνομο σύστημα πυρόσβεσης αποτελούμενο από δεξαμενή νερού με μεγάλη χωρητικότητα, αντλία νερού και ειδικούς σωλήνες πυρόσβεσης για να είμαστε σε θέση να συνδράμουμε άμεσα στη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
  7. Προμηθευόμαστε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζουμε για την ετήσια συντήρηση τους.
  8. Προσέχουμε για να μη προκαλέσουμε πυρκαγιά με αναμμένα τσιγάρα.
  9. Eνημερώνουμε και εκπαιδεύουμε τα παιδιά για το κίνδυνο της πυρκαγιάς.
  10. Σε περίπτωση πυρκαγιάς τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στη Πυροσβεστική υπηρεσία (199).

 

Τέλος είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε τακτικά, να λαμβάνουμε μέρος σε διάφορες ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και να συμμετέχουμε και να στηρίζουμε έμπρακτα τους εθελοντικούς συλλόγους πυρασφάλειας της περιοχής μας που καθημερινά συνδράμουν στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προστατεύοντας τα δάση και τις περιουσίες μας.

Αφήστε μια απάντηση

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω